Wykonanie
Składniki2 sztuki15 g świeżych
drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki
suszonych drożdży instant)4 i 1/2 filiżanki
mąki1/2 filiżanki
cukru1/3 filiżanki
kakao2 łyżeczki
soli1 filiżanka
chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej
czekolady1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wodyPrzygotowanieDo dużego kubka wkruszyć
drożdże, dodać 1/3 filiżanki ciepłej
wody i 1/2 łyżeczki
cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z
cukrem,
kakao i
solą. Do kubka z
drożdżami dolać 1 i 1/4 filiżanki ciepłej
wody. Całość przelać do miski z
mąką i wymieszać, dodać
chipsy lub
czekoladę i znów wymieszać.Z ciasta uformować kulę, wyłożyć na podsypany
mąką blat i wyrabiać przez 10 - 15 minut.Przełożyć ciasto do wysmarowanej
olejem miski, przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.Uderzyć pięścią w ciasto, wyłożyć na podsypany
mąką blat, podzielić na 2 części, rozwałkować i uformować 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania posmarować rozmieszanym
jajkiem.Piekarnik nagrzać do 230 stopni C i piec
chleb przez 10 minut. Później obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 20 minut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i czekać aż całkowicie ostygnie.Propozycja podaniaMożna go podawać z
serem kremowym (np. słodkim homogenizowanym) lub słoną gorgonzolą czy też kremowym
serem mascarpone. Mi najbardziej smakował z solonym
masłem oraz z
dżemem malinowym. Na drugie śniadanie (z
serkiem lub
masłem) ze szklanką
mleka lub na smaczne kanapki z
serem żółtym dla dziecka do przedszkola lub szkoły.