Wykonanie
Często słyszę pytanie od mojej córki "mamo a
czemu na śniadanie i kolację jemy chleb?" no to ja na no, że tak już się przyjęło, ale często sobie urozmaicamy nasze posiłki czymś innym. Tym razem postanowiłam, że zrobię jej
chleb czekoladowy, aby pokazać i nauczyć, że są też inne rodzaje
chleba i zjadanie
pieczywa nie musi być nudną regułą. Domownicy znają już
chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas na
czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi
konfiturami ale i ze słonym
masełkiem jak i również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki.

SKŁADNIKI - na dwa bochenki- 15 g świeżych
drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki
suszonych drożdży instant)- 4 i 1/2 filiżanki
mąki- 1/2 filiżanki
cukru brązowego- 1/3 filiżanki
kakao- 2 łyżeczki
soli- 1 filiżanka
chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej
czekolady- 1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody
SPOSÓB WYKONANIA- Do dużego kubka skruszam
drożdże, dodaję 1/3 filiżanki ciepłej
wody i 1/2 łyżeczki
cukru. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.-
Mąkę przesiewam do miski i mieszam z
cukrem,
kakao i
solą.- Do kubka z
drożdżami dolewam 1 i 1/4 filiżanki ciepłej
wody. Całość przelewam do miski z
mąką i mieszam, dodając
chipsy lub
czekoladę.- Z ciasta formuję kulę, wykładam na podsypany
mąką blat i wyrabiam przez 10 - 15 minut.- Przekładam ciasto do wysmarowanej
olejem miski, przykrywam przeźroczystą folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.- Wykładam na podsypany
mąką blat, dzielę na 2 części, rozwałkowuję i formuję 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Układam odwrócone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywam folią


- Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania smaruję bochenki
jajkiem.- Piekarnik nagrzewam do 230 stopni i piekę
chleb przez 10 minut. Później obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 20 minut.- Wyjmuję z piekarnika, przykrywam ściereczką i czekam aż całkowicie ostygnie.

- chlebek
czekoladowy jest pyszny na ciepło można odgrzać go w piekarniku przez parę minut skraplając go przed włożeniem
wodą .* moja inspiracją do tego
chlebka był przepis ze strony "kwestia smaku"Smacznego