Wykonanie
Lubię spełniać swoje zachcianki kulinarne, chociaż nie zawsze wychodzi mi to dobrze i smacznie. Tym razem przepis, który wychodzi zawsze! Znaleziony bardzo dawno temu u Izy . Uwielbiam
chałkę z
dżemem - najlepiej
truskawkowym... i najlepiej w towarzystwie pysznego, ciepłego
kakao. Mmmm... :) Próbowałam ją pięknie zapleść, ale jest to dla mnie jakoś nie do ogarnięcia... Splot z 4 wałeczków... nierówny, ale co z tego skoro
chałka rewelacyjna? :)

Potrzebujemy:- 1cup letniej
wody,- 2
jajka (rozkłócone),- 2 łyżki
oliwy,- 4,5cup
mąki pszennerj,- 8 łyżek
cukru (jeśli chcecie bardziej słodką to 10),- 2 łyżeczki
soli,- 1op
suszonych drożdży,-
jajko - do posmarowania.Wszystko prócz
soli umieścić w maszynie do
chleba w odpowiedniej kolejności (tak jak podaję w przepisie). Nastawić program do wyrobu ciasta, kiedy maszyna zacznie mieszać dodać
sól. Umieszane ciasto pozostawić do czasu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na oprószony
mąką blat, podzielić na 4 (bądź 3, 6, 7 - w zależności od tego jaki splot chcecie) równe części, a z każdej uformować wałek (nie krótszy niż 30cm). Zapleść
chałkę i włożyć do naczynia posmarowanego
masłem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Piec w 180st przez ok. 30min.
