Wykonanie
Idealne na śniadanie, pięknie pachną w całym domu w niedzielny poranek...

Składniki: (na około 10-12 bułeczek)500 g
mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki
soli1 czubata łyżeczka
cukru1 opakowanie
suszonych drożdży2 łyżki
oliwy1 szklanka ciepłej
wody (nie gorącej!)rozbełtane
jajkoMąkę wymieszać z
solą,
cukrem i
suszonymi drożdżami. Dodać
oliwę i zagniatać ciasto dodając po trochu ciepłej
wody. Na początku ciasto będzie kleiło się do rąk, ale po pewnym czasie przestanie.Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie z ciasta formować
bułki, układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarować rozbełtanym
jajkiem i wstawiać do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20 minut, do zarumienienia.Smacznego :)I nieodmiennie zachęcam do odwiedzenia profilu na FB: Ewa Kuchennie - Kuchnia to
serce domu!