Wykonanie

Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5

01 5admin5 / 5 stars
Jajko w koszulce z
trufląTrufle występują praktycznie na całym świecie, także w Polsce. Mimo to, na kulinarnym rynku liczą się tylko dwie ich odmiany: czarne - francuskie i włoskie - białe.
Trufle to
grzyby, ale nie mające nóżki ani kapelusza, rosnące kilkanaście centymetrów pod ziemią. Mają wygląd pomarszczonych bulw. W ich poszukiwaniach pomagają ludziom specjalnie wyszkolone psy. Kiedyś używano
świń, ale te też lubiły je jeść.Czarne
trufle pochodzą z Francji, mają intensywny aromat, który wzmaga się po ugotowaniu.Białe
trufle pochodzą z Włoch i rosną głównie w Piemoncie i w rzeczywistości są szare. Osiągają większe rozmiary niż
trufle czarne. Po ugotowaniu
tracą aromat, więc najlepiej spożywać je na surowo. W przyrodzie jest ich mniej, dlatego są droższe.
Trufle osiągają wysokie ceny, od 3 tyś
euro w paryskich supermarketach za 1 kg czarnych
trufli po 50 tyś dolarów na aukcjach za rekordowe okazy włoskich
trufli białych - piemonckich.Smak i zapach
trufli często porównuje się do
czosnku, nadgniłych
truskawek,
sera sfermentowanego, piżma,
orzechów włoskich, ozonu, metanu. Uważane są za silne afrodyzjaki a także wykorzystywane są w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.Składniki1
jajko1 łyżka
białego octu winnegosólgrzanka
parmezansałatka z
kiełkami i
pomidorkami cherryAromat
trufli, np. (do wyboru):
oliwa truflowapesto z białych
truflicarpaccio z
trufli letniejPrzygotowanieDoprowadzam do wrzenia
wodę z
octem. W chwili wrzenia dodaję
sól, rozbijam
jajko w miseczce i delikatnie zanurzam w wodzie, tak aby
żółtko się nie rozlało. Gotuję około 2 minut, aby
żółtko miało płynną konsystencję.Wyjmuję
jajko za pomocą łyżki z dziurkami, kładę na
sałatce z
kiełków, dekoruję carpaccio z
trufli, pesto z białych
trufli, polewam
oliwą truflową, posypuję startym
parmezanem.