ßßß
Składniki na 4 koszyczki:150g parmezanuDodatki:garść mixu sałat2 jajkakilka koktajlowych pomidorkówłyżka oliwy z oliwekprzyprawy (np. do kuchni włoskiej, co kto lubi)Parmezan zetrzeć na małych oczkach. Rozgrzać teflonową patelnię i rozsypać na niej ser w okręgi o średnicy ok. 10cm. Poczekać aż się rozpuści, przełożyć za pomocą drewnianej łopatki na odwrócone do góry dnem szklanki. Poczekać aż ostygną i stwardnieją. Łatwizna, prawda?Jest jeszcze jeden sposób - roztopienie okręgów sera ułożonych na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku - wystarczy 3 minuty i piekarnik rozgrzany do 180 stopni. Okrągłe serowe placki odwracamy (można nawet z papierem do pieczenia) na szklanki odwrócone dnem do góry formujemy koszyczki i czekamy aż ostygną i stwardnieją.
Każdy może wybrać metodę, która będzie dla niego wygodniejsza, łatwiejsza lub po prostu subiektywnie lepsza - moje koszyczki powstały na patelni.Zawartość tych smakowitych serowych miseczek to sprawa indywidualna.W moich serowych koszyczkach znalazło się kilka liści różnych sałat, ćwiartki jajka, pomidorki koktajlowe, kropla oliwy i przyprawy. Można też zjeść z pełnoziarnistym tostem.1 serowy koszyczek (bez zawartości) to ok. 170kcal, 15g białka, 12g tłuszczu
SMACZNEGO!