ßßß Cookit - przepis na Trippa di uova

Trippa di uova

nazwa

Wykonanie

sobota, 7 Maj 2011, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
czyli dosłownie: flaczki z jajek.
Przepis z kompendium kuchni włoskiej Alberto Massari.
Składniki:
6 jajek
400g pomidorów
1 cebula
garść parmezanu
oliwa
sól
niewielki kawałek sera pecorino
W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli i garścią parmezanu. Podgrzewamy teflonową patelnię posmarowaną oliwą i wlewamy na nią cienką warstwę masy. Omlet musi być dosyć cienki, więc w zależności od wielkości patelni smażymy jeden lub więcej omletów.
Kiedy omlet usmaży się z obu stron, odkładamy go żeby wystygł i kroimy na centymetrowe paski.
W głębokim rondlu podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i przyprawiamy solą. Kiedy sos się zredukuje dodajemy paski omletu i lekko podsmażamy przez kilka minut.
Przed podaniem posypujemy serem startym na drobnych oczkach tarki.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/swiatecznie/pomysl-na-sniadanie/trippa-di-uova