Wykonanie
sobota, 7 Maj 2011, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »czyli dosłownie: flaczki z
jajek.Przepis z kompendium kuchni włoskiej
Alberto Massari.Składniki:6
jajek400g
pomidorów1
cebulagarść
parmezanuoliwasólniewielki kawałek
sera pecorinoW misce ubijamy
jajka ze szczyptą
soli i garścią
parmezanu. Podgrzewamy teflonową patelnię posmarowaną
oliwą i wlewamy na nią cienką warstwę masy. Omlet musi być dosyć cienki, więc w zależności od wielkości patelni smażymy jeden lub więcej omletów.Kiedy omlet usmaży się z obu stron, odkładamy go żeby wystygł i kroimy na centymetrowe paski.W głębokim rondlu podsmażamy posiekaną drobno
cebulę. Dodajemy pokrojone
pomidory i przyprawiamy
solą. Kiedy sos się zredukuje dodajemy paski omletu i lekko podsmażamy przez kilka minut.Przed podaniem posypujemy
serem startym na drobnych oczkach tarki.