Wykonanie
Składniki15 g
drożdży instant lub 50 g
drożdży świeżych100 ml ciepłego
mleka600 g
mąki2 łyżeczki
soli4 łyżki
oliwyNadzienie2
cebule400 g
pomidorów z puszki bez skórek1 łyżeczka
suszonego oregano6 filecików
anchois12 czarnych
oliwekoliwa z oliwekPrzygotowanie
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym
mlekiem, wymieszać.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
drożdże z
mlekiem,
sól,
oliwę oraz 350 - 400 ml ciepłej
wody. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać przez 15 minut, przykryć złożoną kilka
razy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 godziny.
Cebulę obrać i pokroić na połówki a później w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy z oliwek, włożyć
cebulę i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę zeszklić, nie rumieniąc. Dodać pokrojone
pomidory,
oregano, doprawić
solą i
pieprzem, smażyć przez kolejne 10 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 26 cm wysmarować
oliwą, wypełnić ją wyrośniętym
ciastem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę . Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozłożyć ostygnięty
sos pomidorowy, odsączone z zalewy fileciki
anchois i
oliwki.Formę ustawić na kratce i wstawić do nagrzanego piekarnika na półkę niżej niż połowa piekarnika. Piec przez ok. 30 minut . Skropić
oliwą i podawać.