ßßß Cookit - przepis na Placek z Ligurii

Placek z Ligurii

nazwa

Wykonanie

Składniki
15 g drożdży instant lub 50 g drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
600 g mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
Nadzienie
2 cebule
400 g pomidorów z puszki bez skórek
1 łyżeczka suszonego oregano
6 filecików anchois
12 czarnych oliwek
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz 350 - 400 ml ciepłej wody. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać przez 15 minut, przykryć złożoną kilka razy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 godziny.
Cebulę obrać i pokroić na połówki a później w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, włożyć cebulę i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę zeszklić, nie rumieniąc. Dodać pokrojone pomidory, oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 10 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.
Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 26 cm wysmarować oliwą, wypełnić ją wyrośniętym ciastem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę . Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozłożyć ostygnięty sos pomidorowy, odsączone z zalewy fileciki anchois i oliwki.
Formę ustawić na kratce i wstawić do nagrzanego piekarnika na półkę niżej niż połowa piekarnika. Piec przez ok. 30 minut . Skropić oliwą i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/placek_z_ligurii/przepis.html