ßßß Cookit - przepis na PLACEK Z LIGURII

PLACEK Z LIGURII

nazwa

Wykonanie

Pierwotnie miała się tu pojawić pizza... ale jak znalazłam ten przepis, pomyślałam, że jest on ciekawą alternatywą dla tego słynnego włoskiego dania :-)
Składniki:
15 g suchych drożdży instant lub 35 g drożdży świeżych,
100 ml ciepłego mleka,
350-400 ml ciepłej wody,
600 g mąki,
2 łyżeczki soli,
4 łyżki oliwy.
Nadzienie:
2 cebule,
400 g pomidorów z puszki bez skórek,
1 łyżeczka suszonego oregano,
kilka plasterków szynki parmeńskiej,
oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Drożdże wsypujemy do kubka z ciepłym mlekiem, mieszamy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz ciepłą wodę. Ciasto powinno być miękkie. Wyrabiamy przez 15 minut, przykrywamy złożoną kilka razy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę szklimy, nie rumieniąc. Dodajemy pokrojone pomidory, oregano, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez kolejne 15 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.
Formę na ciasto z odpinaną obręczą, o średnicy 24 cm wyściełamy papierem do pieczenia, wypełniamy wyrośniętym ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 1/2 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozkładamy ostygnięty sos pomidorowy. Formę ustawiamy na kratce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, w 1/3 jego wysokości od dołu, aby spód placka również się zrumienił i był chrupiący zanim wierzch będzie już odpowiednio upieczony. Pieczemy przez 30 minut (lub dłużej gdyby spód był jeszcze nie upieczony). Podajemy z oliwą z oliwek.
Uwaga! Placek może mieć tendencję do niedopiekania spodu, szczególnie w środkowej części (chociaż mi udał się bez zarzutu). Może pomóc: ustawienie formy z plackiem na kratce w piekarniku (zamiast na blaszce), dłuższe pieczenie i umieszczenie placka na niższej półce w piekarniku. I jeszcze farsz... musi być bardzo gęsty (praktycznie nie zawierać soku), aby nie namoczył ciasta. Trzeba go też delikatnie wykładać na ciasto. Samo ciasto drożdżowe jest bardzo dobre, ładnie rośnie i ma idealną konsystencję. Przepis do wykorzystania również z innymi dodatkami, np. filecikami anchovis oraz oliwkami.
Smacznego!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2014/07/placek-z-ligurii.html