Wykonanie
Pierwotnie miała się tu pojawić pizza... ale jak znalazłam ten przepis, pomyślałam, że jest on ciekawą alternatywą dla tego słynnego włoskiego dania :-)

Składniki:15 g suchych
drożdży instant lub 35 g
drożdży świeżych,100 ml ciepłego
mleka,350-400 ml ciepłej
wody,600 g
mąki,2 łyżeczki
soli,4 łyżki
oliwy.Nadzienie:2
cebule,400 g
pomidorów z puszki bez skórek,1 łyżeczka
suszonego oregano,kilka plasterków
szynki parmeńskiej,
oliwa z oliwek.Wykonanie:
Drożdże wsypujemy do kubka z ciepłym
mlekiem, mieszamy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy
drożdże z
mlekiem,
sól,
oliwę oraz ciepłą
wodę. Ciasto powinno być miękkie. Wyrabiamy przez 15 minut, przykrywamy złożoną kilka
razy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek, wrzucamy
cebulę i smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę szklimy, nie rumieniąc. Dodajemy pokrojone
pomidory,
oregano, doprawiamy
solą i
pieprzem, smażymy przez kolejne 15 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.Formę na ciasto z odpinaną obręczą, o średnicy 24 cm wyściełamy papierem do pieczenia, wypełniamy wyrośniętym
ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 1/2 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozkładamy ostygnięty
sos pomidorowy. Formę ustawiamy na kratce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, w 1/3 jego wysokości od dołu, aby spód placka również się zrumienił i był chrupiący zanim wierzch będzie już odpowiednio upieczony. Pieczemy przez 30 minut (lub dłużej gdyby spód był jeszcze nie upieczony). Podajemy z
oliwą z oliwek.Uwaga! Placek może
mieć tendencję do niedopiekania
spodu, szczególnie w środkowej części (chociaż mi udał się bez zarzutu). Może pomóc: ustawienie formy z plackiem na kratce w piekarniku (zamiast na blaszce), dłuższe pieczenie i umieszczenie placka na niższej półce w piekarniku. I jeszcze farsz... musi być bardzo gęsty (praktycznie nie zawierać soku), aby nie namoczył ciasta. Trzeba go też delikatnie wykładać na ciasto. Samo
ciasto drożdżowe jest bardzo dobre, ładnie rośnie i ma idealną konsystencję. Przepis do wykorzystania również z innymi dodatkami, np. filecikami
anchovis oraz
oliwkami.

Smacznego!Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com