ßßß
Składniki(8 kawałków)1 porcja 380 kcalCiasto250g mąki pełnoziarnistej1/2 łyżeczki soli200ml ciepłej wody1 łyżka drożdży(ja dałam drożdże instant)1 łyżka oliwy z oliwekDodatki1/2 czerwonej papryki10 oliwek zielonych1 duży pomidor100 g żółtego seraWykonanieZagniotłam ciasto wsypując do miski mąkę, drożdże, sól i wlewając wodę z oliwą. Odstawiłam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. Następnie po upływie godziny, wyłożyłam ciasto na płaską, prostokątną foremkę, wyłożoną podkładką silikonową, rozkładając równomiernie cienką warstwę. Ułożyłam pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojone w półksiężyce plasterki pomidorów i pokrojone w plasterki oliwki. Pizzę piekłam około 25 minut w temperaturze 220 st. z włączoną dolną grzałką piecyka. Następnie 10 minut przed końcem pieczenia włączyłam dolną i górną grzałkę, starłam ser na grubych oczkach tarki i posypałam nim pizzę tak, żeby tylko się roztopił. Pizza ładnie się przyrumieniła.