Wykonanie
Ależ się ucieszyłam kiedy znalazłam dobry przepis na
drożdżowe ciasto do pizzy. Ładnie wyrosło i było bardzo smaczne . Do tego zdrowo, bo z m ą ki pełnoziarnistej. Tak na prawdę można dodać składniki takie jakie się lubi, ja bardzo lubię
oliwki, do tego
pomidor i
czerwona papryka. Na zdjęciu połowa pizzy z
kiełbas ą dla mojego
męża:) Przepis zaczerpnęłam z książki Odchudzająca książka kucharska .

Składniki(8 kawałków)1 porcja 380 kcalCiasto250g
mąki pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
soli200ml ciepłej
wody1 łyżka
drożdży(ja dałam
drożdże instant)1 łyżka
oliwy z oliwekDodatki1/2
czerwonej papryki10
oliwek zielonych1 duży
pomidor100 g
żółtego seraWykonanieZagniotłam ciasto wsypując do miski
mąkę,
drożdże,
sól i wlewając
wodę z
oliwą. Odstawiłam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. Następnie po upływie godziny, wyłożyłam ciasto na płaską, prostokątną foremkę, wyłożoną podkładką silikonową, rozkładając równomiernie cienką warstwę. Ułożyłam pokrojoną w paseczki
paprykę, pokrojone w półksiężyce plasterki
pomidorów i pokrojone w plasterki
oliwki. Pizzę piekłam około 25 minut w temperaturze 220 st. z włączoną dolną grzałką piecyka. Następnie 10 minut przed końcem pieczenia włączyłam dolną i górną grzałkę, starłam
ser na grubych oczkach tarki i posypałam nim pizzę tak, żeby tylko się roztopił. Pizza ładnie się przyrumieniła.




Opracowała Edyta