Wykonanie
Zupa z gatunku 4 w 1: szybkich, niewymagających, sycących i rozgrzewających. Podejrzana u Reni Jusis, znanej z zamiłowania do wszystkiego co jest eko i zdrowe. Ma dodatek interesujących w smaku przypraw. Przypadnie do gustu zapracowanym amatorom
soczewicy.Składniki:300 g
czerwonej soczewicy1
cebula, obrana1 ząbek
czosnku, obrany500 ml
przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu)15 ml (1 łyżka) zmielonego
kminu rzymskiego (kuminu)5 ml (1 łyżeczka) zmielonego
cynamonu1 łyżeczka świeżo startego
imbirusok z połówki
cytrynyszczypta
pieprzu2 łyżki
oleju1,5 litra
wody zimnej
sólpęczek świeżej
kolendry albo
natki pietruszkiew.
mleko kokosoweWykonanie:
Cebulę posiekać,
czosnek wycisnąć przez praskę - podsmażać je na
oleju z
przyprawami, aż
cebula lekko zmięknie a
przyprawy wydadzą piękny korzenny zapach.. Dodać przepłukaną na sicie i odsączoną
soczewicę, zalać
wodą i gotować do miękkości. Gdy ziarna będą miękkie, dodać
przecier pomidorowy i gotować kolejne 15 minut. Na koniec dodać
sok z cytryny.Dla urozmaicenia można dodać
mleka kokosowego. Zupę zmiksować na krem. Posypać
natką kolendry albo
pietruszki. Ewentualnie można polać zupę aromatycznym
olejem rzepakowym.