ßßß Cookit - przepis na Pikantna zupa z soczewicy i pomidorów

Pikantna zupa z soczewicy i pomidorów

nazwa

Wykonanie

Zupa z gatunku 4 w 1: szybkich, niewymagających, sycących i rozgrzewających. Podejrzana u Reni Jusis, znanej z zamiłowania do wszystkiego co jest eko i zdrowe. Ma dodatek interesujących w smaku przypraw. Przypadnie do gustu zapracowanym amatorom soczewicy.
Składniki:
300 g czerwonej soczewicy
1 cebula, obrana
1 ząbek czosnku, obrany
500 ml przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu)
15 ml (1 łyżka) zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
5 ml (1 łyżeczka) zmielonego cynamonu
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
sok z połówki cytryny
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju
1,5 litra wody zimnej
sól
pęczek świeżej kolendry albo natki pietruszki
ew. mleko kokosowe
Wykonanie:
Cebulę posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę - podsmażać je na oleju z przyprawami, aż cebula lekko zmięknie a przyprawy wydadzą piękny korzenny zapach.. Dodać przepłukaną na sicie i odsączoną soczewicę, zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy ziarna będą miękkie, dodać przecier pomidorowy i gotować kolejne 15 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.
Dla urozmaicenia można dodać mleka kokosowego. Zupę zmiksować na krem. Posypać natką kolendry albo pietruszki. Ewentualnie można polać zupę aromatycznym olejem rzepakowym.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2013/11/pikantna-zupa-z-soczewicy-i-pomidorow.html