ßßß Cookit - przepis na Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne

nazwa

Wykonanie

środa, 22 Luty 2012, autor: blue_megi, 11 Komentarzy »
Kolejne warsztaty w warszawskiej siedzibie Knorr za nami. Jak zwykle było bardzo sympatycznie i bardzo smacznie. Tematem przewodnim spotkania był Marco Pierre White, angielski szef kuchni i restaurator. Był najmłodszym szefem kuchni, któremu przyznano 3 gwiazdki Michelina. Nie ukrywa, że do potraw zamiast soli zazwyczaj stosuje rosół w kostkach. Czy mnie to przekonuje? Niekoniecznie. Ale jak wiemy trzy czwarte naszego społeczeństwa używa kostek rosołowych, nawet jeśli się do tego nie przyznaje
Podczas warsztatów przygotowaliśmy bardzo oryginalne i smaczne dania, niektóre z nich w najbliższych dniach zaprezentuję Wam na blogu. Zacznę od polędwiczek, które najbardziej przypadły mi do gustu. Polędwiczki były średnio wysmażone (medium), na zewnątrz rumiane a środek różowy. Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam mięsa innego niż well done czyli mocno wysmażonego i to był duży błąd
Chyba zacznę przyrządzać na niedzielne obiady zamiast kurczaka, krwiste steki
Polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą panierką z orzechów
Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych
kostka rosołowa
2 łyżki oliwy z oliwek
chleb tostowy
200 g pistacji
pęczek szałwii
pęczek oregano
2 ząbki czosnku
100 ml oleju roślinnego
sok z połówki cytryny
kostka margaryny lub masła
300 g cebuli szalotki
100 g parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Polędwicę oczyść z błon i pokrój na 2 cm grubości steki.
2. Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj z oliwą, sokiem z cytryny oraz z częścią posiekanej szałwii i oregano. W tak przygotowanej marynacie obtocz mięso i odstaw na chwilę.
3. Chleb tostowy okrój ze skóry i zmiksuj razem z orzechami pistacjowymi. Dodaj starty ser parmezan, pozostałą część ziół, masło oraz podsmażoną cebulkę (wcześniej pokrojona w kostkę). Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
4. Mięso obsmaż na patelni grillowej z obu stron. Na jego powierzchnię ułóż odrobinę przygotowanego wcześniej chleba z orzechami.
5. Mięso zapiecz jeszcze w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 6 minut lub do czasu, aż panierka na mięsie się delikatnie zarumieni.
Zapraszam również na relacje z wcześniejszych warsztatów: klik, klik, klik
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wieprzowina/warsztaty-kulinarne