ßßß


Podczas warsztatów przygotowaliśmy bardzo oryginalne i smaczne dania, niektóre z nich w najbliższych dniach zaprezentuję Wam na blogu. Zacznę od polędwiczek, które najbardziej przypadły mi do gustu. Polędwiczki były średnio wysmażone (medium), na zewnątrz rumiane a środek różowy. Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam mięsa innego niż well done czyli mocno wysmażonego i to był duży błądChyba zacznę przyrządzać na niedzielne obiady zamiast kurczaka, krwiste steki
Polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą panierką z orzechówSkładniki:1 kg polędwiczek wieprzowychkostka rosołowa2 łyżki oliwy z oliwekchleb tostowy200 g pistacjipęczek szałwiipęczek oregano2 ząbki czosnku100 ml oleju roślinnegosok z połówki cytrynykostka margaryny lub masła300 g cebuli szalotki100 g parmezanuSposób przygotowania:1. Polędwicę oczyść z błon i pokrój na 2 cm grubości steki.2. Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj z oliwą, sokiem z cytryny oraz z częścią posiekanej szałwii i oregano. W tak przygotowanej marynacie obtocz mięso i odstaw na chwilę.3. Chleb tostowy okrój ze skóry i zmiksuj razem z orzechami pistacjowymi. Dodaj starty ser parmezan, pozostałą część ziół, masło oraz podsmażoną cebulkę (wcześniej pokrojona w kostkę). Wszystko razem dokładnie wymieszaj.4. Mięso obsmaż na patelni grillowej z obu stron. Na jego powierzchnię ułóż odrobinę przygotowanego wcześniej chleba z orzechami.5. Mięso zapiecz jeszcze w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 6 minut lub do czasu, aż panierka na mięsie się delikatnie zarumieni.

Zapraszam również na relacje z wcześniejszych warsztatów: klik, klik, klik