Wykonanie
Wspaniały dodatek do czerwonego barszczu. Przerobiłam przepis na rogaliki półfrancuskie z
dżemem i nadziałam duszonymi
pieczarkami. Kiedy już siedziały w piekarniku przyszedł mi do głowy pomysł na męsne nadzienie więc następnym razem zrobię. Takie rożki będą doskonałe do czerwonego barszczu np. w drugi dzień świąt lub na spotkania karnawałowe.

Składniki:3 szklanki
mąki250 g
margaryny1 szkl. gęstej kwaśnej
śmietany 18%szczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaczarnuszka do pyspania
mleko do posmarowaniaSkładniki na nadzienie:300 g
pieczarek1
cebulaolej do smażenia
sól,
pieprzmajeranekPieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce na grubybh oczkach. Rozgrzać
olej na patelni, dodać drobno pokrojoną
cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać
pieczarki,
sól,
pieprz,
majeranek i dusić, aż
woda całkowicie wyparuje. Odstawić do wystygnięcia.Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć
mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować na koło o średnicy 32 cm . Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć po łyżce uduszonych
pieczarek i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rożki na blasze, posmarować
mlekiem i posypać
czarnuszką lub
makiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.Smacznego:)