ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brzoskwiniami i borówką

Ciasto z brzoskwiniami i borówką

nazwa

Wykonanie

Lato to okres ciast z owocami. Oczywiście, zimą też je robię używając zapasów z zamrażalnika ale jednak swój właściwy urok i smak mają teraz. Zrobiłam w życiu tyle kombinacji z owocami, że myślałam, że niczego się już nie da wymyslić. A tu proszę, koło brzoskwiń leżały borówki i okazało się, że jest to kolejne świetne zestawienie. I smakowe i wizualne. Na kruchym cieście, pod grubą warstwą kruszonki jest naprawdę pyszne. Jest to także moja propozycja do akcji Karoliny.
Składniki:
200 g masła lub margaryny
100 g cukru brązowego
300 g mąki pszennej
szczypta soli
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny
łyżka mąki ziemniaczanej
4 brzoskwinie
ok. szklanki borówek
Masło lub margarynę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz z cukrem i skórką z cytryny, aż powstanie kruszonka. Odłożyć tyle ile będzie potrzeba, żeby posypać po wierzchu. Do pozostałej dodać żółtka i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się nie klei można dodać łyżkę zimnej wody. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę o wymiarach 24/36 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 min. W międzyczasie ubić pianę z białek z 1/2 szklanki cukru. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć owoce, przykryć pianą z białek i posypac kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/08/Ciasto-z-brzoskwiniami-i-borowka.html