ßßß
ŹródłoSkładniki:450 g obranych porów (tylko białe części)1 łyżka masła3 ząbki czosnku1 kg łopatki wieprzowej150 g wędzonego boczku1 1/2 łyżeczki tymianku3 listki szałwiiszczypta cynamonu1/4 łyżeczki mielonego kminku1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzukilka listków laurowychPory pokroić na cienkie plasterki. W dużym rondlu roztopić masło, wrzucić pory, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 min. Dodać czosnek i nadal dusić około 10 min, aż pory zrobią się zupełnie miękkie, następnie odstawić by wystygły.Mięso i boczek pokroić na drobniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Do miski z mięsem wrzucić pory, zioła, przyprawy sól i pieprz i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć masę mięsną do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy pasztetowej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam pieczeń przykrytą folia aluminiową bez kąpieli wodnej.Smacznego:)