Wykonanie
Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką urządzenia, służącego do wyrobu domowych
wędlin, a o to co z niego wyczarowałam :-)Składniki:ok. 80 dag
łopatki wieprzowejok. 40 dag
wędzonego boczku2 łyżeczki
soli peklującej3 łyżeczki
żelatyny1/2 łyżeczki
pieprzu3 ząbki
czosnkuWykonanie:
Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, po czym zmielić razem z
boczkiem w maszynce do
mięsa, na sicie o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać razem z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
solą peklującą,
pieprzem i
żelatyną.Następnie
szynkowar wyłożyć woreczkiem, przełożyć do niego
mięso i dokładnie ubić, zawiązać, docisnąć sprężyną i zamknąć
szynkowar. Wstawić do lodówki na ok. 2 doby.Po tym czasie
szynkowar wstawić do garnka i zalać zimną
wodą.Gotować, a właściwie parzyć w temp. 80 st. C, przez ok. 2 godz. Urządzenie posiada w zestawie termometr, więc łatwo można sprawdzić temp. i odpowiednio regulować ogniem.Po 2 godz.
szynkowar zalać zimną
wodą i po schłodzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego :-)