Wykonanie
Małe co nie co w galarecie na kanapkę . Musze przyznać że podniebienia mojej rodzinki są zadowolone.
Składniki1 kg
łopatki wieprzowej5 ząbków
czosnkuwłoszczyzna2 opakowania
żelatyny ( na 2.5 l)1 łyżeczka zmielonej
gorczycy (nie koniecznie)
sól,
pieprzWykonanie- W większym garnku zagotować
wodę , włożyć umytą
włoszczyznę i pokrojoną w kostkę
łopatkę.gotować na wolnym ogniu do miękkości . Pod koniec gotowania dodać
sól ,
pieprz ,
gorczycę ,posiekany
czosnek Spróbować jeśli potrzeba doprawić.- Ugotowaną
włoszczyznę wyjąć ,
marchewkę,
pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do
mięsa .Odstawić z palnika.- W gorącym roztworze rosołowo mięsnym rozpuścić
żelatynę, dokładnie mieszać.- Przestudzony roztwór wlać do butelki plastikowi ( 1 , 5 l) Wystudzić i odstawić do lodówki.- Na drugi dzień rozciąć butelkę i
łopatka w galarecie gotowa.Rada:
łopatka będzie się lepiej kroiła gdy
żelatyny będzie więcej . Kolor
mięsa będzie różowy jakpokrojone i nasolone poleży w lodówce przez dobę,