Wykonanie
Ciągle poszukuję nowych smaków, próbuję egzotycznych potraw ale kiedy wymieszałam w garnku trzy typowo polskie składniki czyli
kapustę,
ziemniaki i
boczek poczułam się jak w raju. To niesamowite, jak tak pospolite warzywa mogą stworzyć coś tak pysznego. Zrobiłam danie z połowy
kapusty i na drugi dzień musiałam powtarzać, tak nam smakowało. Polecam i Wam. Danie może nie wygląda jakoś wyjątkowo urodziwie ale zdecydowanie jest to szał podniebienia. I nie zapomnijcie podać go mocno gorącego bo przecież musi parzyć w brodę:)

Składniki:1
kapusta włoska6
ziemniaków1 duża
marchewka1 duża
cebula30 dag
boczkułyżeczka
kminkusól,
pieprz2 szklanki
bulionuolej do smażeniaRozgrzać
olej w dużym garnku, dodać
boczek oraz pokrojoną
cebulę i chwilę razem podsmażyć. Dodać
ziemniaki, oraz startą
marchew i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną
kapustę (ja wcześniej ją odważyłam), wlać
bulion. Dodać
sól,
pieprz,
kminek. Wymieszać i dusić wszystko razem ok. 30 min. Pod koniec gdy
ziemniaki są już miękkie dodać łyżkę
mąki i dokładnie wymieszać (można zrobić zasmażkę). Przyprawić do smaku. Podawać bardzo gorące.Smacznego:)