Wykonanie
Uwielbiam eksperymentować z nadzieniem w gołąbkach. Prócz tradycyjnych gołąbków, niejednokrotnie publikowałam swoje inne propozycje. Dziś z wkładem
mięsno- ziemniaczanym. Wyszły pysznie.
Składniki:½ kg
ziemniaków½ kg
mielonego mięsa wieprzowego2
cebule1 główka
kapusty włoskiej2 łyżki tłuszczu
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do pieczenia w formieWykonanie:Z
kapusty wyjąć głąby, po czym zaparzyć w osolonym wrzątku i odstawić.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok.
Cebulę drobno posiekać i zrumienić na tłuszczu. Do
ziemniaków dodać zmielone
mięso i
cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane liście
kapusty nakładać farsz i formować gołąbki.
Układać w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, skropić
olejem, posolić do smaku i upiec w piekarniku do miękkości.