Wykonanie
To już moja trzecia wersja tej ziemniaczanej zapiekanki na blogu. Była już wersja szkocka i irlandzka, tym razem kolej na wersję agnielską. Ponieważ i
ziemniaki i
kapustę bardzo lubię, podejrzewam, że to nie ostatnia ziemniaczano-kapuściana zapiekanka, bo ta potrawa, bardzo mi smakuje. Prosta, zaledwie trzyskładnikowa, przyprawiona jedynie
solą i
pieprzem. Ilość podana w przepisie wystarczy na jesienną kolację dla dwóch osób. Bubble and Squeak można też podać z
sadzonym jajkiem lub kawałkiem
mięsa. Pycha.Przepis z książki Sarah Edington " The National Trust Complete Traditionala Reipe Book"
4 duże
ziemniaki, pokrojone w małą kostkę2 łyżki
masła1 łyżka
oleju2
cebule, posiekanepół główki
kapusty włoskiej, poszatkowanej
sól i
pieprz do smakuPiekarnik nastawiamy na 200 st C. Nagrzewamy żaroodporne naczynie.
Ziemniaki gotujemy przez ok 10 minut, odcedzamy i wkładamy do dużej miski.Połowę
masła i
olej rozgrzewamy na dużej patelni. Smażymy
ceublę przez 5 minut, mieszając. Dodajemy
kapustę i smażymy kilka minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i jej zawartość mieszamy z ugotowanymi
ziemniakami. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wyjmujemy naczynie żaroodporne z piekarnika, rozpuszczamy w nim resztę
masła i wkładamy warzywa. Pieczemy ok 20 minut.