ßßß Cookit - przepis na Bubble and Squeak - ziemniaczano kapuściana zapiekanka

Bubble and Squeak - ziemniaczano kapuściana zapiekanka

nazwa

Wykonanie

To już moja trzecia wersja tej ziemniaczanej zapiekanki na blogu. Była już wersja szkocka i irlandzka, tym razem kolej na wersję agnielską. Ponieważ i ziemniaki i kapustę bardzo lubię, podejrzewam, że to nie ostatnia ziemniaczano-kapuściana zapiekanka, bo ta potrawa, bardzo mi smakuje. Prosta, zaledwie trzyskładnikowa, przyprawiona jedynie solą i pieprzem. Ilość podana w przepisie wystarczy na jesienną kolację dla dwóch osób. Bubble and Squeak można też podać z sadzonym jajkiem lub kawałkiem mięsa. Pycha.
Przepis z książki Sarah Edington " The National Trust Complete Traditionala Reipe Book"
4 duże ziemniaki, pokrojone w małą kostkę
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 cebule, posiekane
pół główki kapusty włoskiej, poszatkowanej
sól i pieprz do smaku
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Nagrzewamy żaroodporne naczynie. Ziemniaki gotujemy przez ok 10 minut, odcedzamy i wkładamy do dużej miski.
Połowę masła i olej rozgrzewamy na dużej patelni. Smażymy ceublę przez 5 minut, mieszając. Dodajemy kapustę i smażymy kilka minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i jej zawartość mieszamy z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy naczynie żaroodporne z piekarnika, rozpuszczamy w nim resztę masła i wkładamy warzywa. Pieczemy ok 20 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/09/bubble-and-squeak.html