ßßß
Źródło: Pieczarka MysiaSkładniki na ciasto:250 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 żółtka125 g masła4 łyżki cukruSkładniki na mus jabłkowy:1 1/2 kg jabłekcukier do smaku2 łyżeczki cynamonuDodatkowo:100 ml mleka2 łyżki bułki tartejSkładniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na 2 kulki-3/4 i 1/4 ciasta. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 - 4 1/2 cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.Resztę ciasta połączyć z mlekiem i rozrobić widelcem. Ciasto faktycznie miało konsystencję ciasta naleśnikowego, na początku było grudkowate ale zmiksowałam je blenderem.Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobiną wody, tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać ale nie za bardzo. Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i piec około 12 minut. Po podpieczeniu dno posypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wylać ciasto, wyrównać, tak aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-50 min. Ciasto wystudzić na zewnątrz piekarnika i posypać cukrem pudrem.Smacznego:)