Wykonanie
Było mi bardzo miło kiedy zostałam zaproszona przez
Pieczarkę Mysię do wspólnego pieczenia szarlotki. Przepis niby tradycyjny, taki który robiłam już wiele
razy jednak wierzch ciasta został zmodyfikowany w bardzo ciekawy sposób. Chociaż muszę się przyznać, że obawiałam się dodania
mleka do kruchego ciasta. Oczywiście zrobiły mi się grudki, na szczęście udało mi się je rozbić blenderem. Moja szarlotka , niestety nie prezentuje się zjawiskowo i daleko jej do ideału, a to wszystko
wina jabłek. Wyszły mi za rzadkie, musiałam je zagęścić
galaretką a nawet i to nie pomogło.Tak więc pewnie zaraz wpadnę w kompleksy kiedy zobaczę wspaniałe wypieki dziewczyn, które brały udział w akcji:)Bardzo dziękuję Mysi za zaproszenie a pozostałym uczestniczkom akcji za wspólne pieczenie:)

Źródło:
Pieczarka MysiaSkładniki na ciasto:250 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka125 g
masła4 łyżki
cukruSkładniki na
mus jabłkowy:1 1/2 kg
jabłekcukier do smaku2 łyżeczki
cynamonuDodatkowo:100 ml
mleka2 łyżki
bułki tartejSkładniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na 2 kulki-3/4 i 1/4 ciasta. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 - 4 1/2 cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania
musu jabłkowego.Resztę ciasta połączyć z
mlekiem i rozrobić widelcem. Ciasto faktycznie miało konsystencję ciasta naleśnikowego, na początku było grudkowate ale zmiksowałam je blenderem.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobiną
wody, tak długo, aż
jabłka zaczną się rozpadać ale nie za bardzo. Dodać
cukier,
cynamon i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i piec około 12 minut. Po podpieczeniu dno posypać
bułką tartą i przełożyć
jabłka. Na wierzch wylać ciasto, wyrównać, tak aby dochodziło do
boków i piec kolejne 40-50 min. Ciasto wystudzić na zewnątrz piekarnika i posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)