Wykonanie
Kupiłam puszkę
soczewicy bo byłam bardzo ciekawa jak smakuje a
potem głowiłam się do czego ją użyć. Oczywiście mogłam ją zjeść samą, bez niczego ale tak się złożyło, że zupełnie przez przypadek przeglądałam stara gazetę w poszukiwaniu zupełnie czegoś innego i natrafiłam na ten właśnie przepis.
Sałatka jest lekką, bardzo przyjemną przekąską a różnica
między ugotowaną
soczewicą a taką z puszki jest podobna jak w przypadku
groszku zielonego.

Źródło:
Sól i
Pieprz, nr 3-4/2013Składniki:4 łyżki
oleju z
orzeszków ziemnych100 g
orzeszków ziemnych400 g gotowanej
soczewicy z puszki2 łyżki
octu winnegoszczypta
cukrusól,
pieprzprzyprawa curry1
cebula2
czerwone papryki300 g usmażonej
piersi kurczaka, pokrojonej w kostkęNa rozgrzanym
oleju usmażyć orzeszki. Wymieszać z odcedzoną
soczewicą i podgrzać. Doprawić
octem cukrem,
solą,
curry i
pieprzem.
Cebulę i
papryki oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z
soczewicą.
Sałatkę włożyć do miseczek, dodać kawałki
mięsa. Schłodzić.Smacznego:)