Wykonanie
Z tą granolą jest tak, że sięgam po nią kiedy mam ochotę na coś słodkiego a jednocześnie nie chce jeść potężnej
dawki kalorii. Do granoli można wpakować wszystko co jest w szafkach ale kilka składników musi się znaleźć obowiązkowo. Dla mnie takim niezbędnym elementem granoli oprócz
płatków owsianych są
wiórki kokosowe i
orzechy. Fajnie się spiekają i nadają jej chrupkości. Dzisiejsza granola jest dość czekoladowa, idealnie smakuje z
jogurtem.
ŹródłoSkładniki:1 szklanka
płatków owsianych1/3 szklanki
orzechów laskowych1/3 szklanki
migdałów1/3 szklanki suszonych
wiśni (lub
rodzynek)70 g
gorzkiej czekolady1/4 szklanki
oleju1/4 szklanki
miodu2 łyżki
kakaoWszystkie ziarna połączyć w jednej misce. W oddzielnym naczyniu połączyć
miód,
olej i
kakao. Zalać tym ziarna i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 min, mieszając co 10 min. Po upieczeniu , gdy będzie już przestygnięta dodać suszone
wiśnie oraz kawałki
czekolady i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika.Smacznego:)