ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka owsiane z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam w Kobiecie i Życiu, ale znacznie zmodyfikowałam.
Zamiast pokruszonych herbatników dałam płatki owsiane; nie miałam słodzonego mleka skondensowanego, więc dałam zwykłe skondensowane i dodałam miód, a także nie oblewałam ciasteczek na końcu czekoladą, tylko zostawiłam saute;)
Składniki na ok. 25 szt.:
* 50 g orzechów włoskich
* 50 g migdałów
* 50 g żurawiny i wiśni suszonych - w przepisie były rodzynki
* 60 g masła w temp. pokojowej
* czekolada gorzka - w przepisie była mleczna
* 1/2 szklanki mleka skondensowanego
* 3 łyżeczki miodu
* 150 g płatków owsianych
Włączyłam piekarnik i nastawiłam na 180*C.
Mleko wlałam do rondelka, dołożyłam miód i postawiłam na lekkim ogniu, aby się połączyło. Czekoladę połamałam i topiłam na parze. W międzyczasie mleko mi wykipiało, więc je przelałam do topiącej się czekolady i tym sposobem stopiła się w mig;) Pozostawiłam do przestygnięcia.
Bakalie zmieliłam, ale niezbyt drobno - w przepisie były posiekane, ale nie mam dobrych doświadczeń z taką techniką odnośnie bakalii;)
Dorzuciłam suszone owoce i też lekko je rozdrobniłam.
Wszystkie składniki przełożyłam do miski, dodałam masło i płatki owsiane i dobrze wymieszałam. Właściwie to nie ma konieczności zapieczenia, wszystkie składniki można przecież zjeść na surowo, tylko należałoby po uformowaniu ciasteczek dobrze je schłodzić. Może kiedyś spróbuję taką wersję.
Tymczasem pozostałam przy przepisie i położyłam kupki ciasta na pergamin - zalecone były duże odstępy, bo ciasteczka miały rosnąć i się rozpychać - i włożyłam do piekarnika. Wydawało mi się, że podany czas 30 min. jest stanowczo za długi, dlatego nastawiłam na 20 min. Przezornie zaglądnęłam po 15 minutach i okazało się, że już po takim czasie ciasteczka dymiły!!! Następną partię piekłam więc 13 minut i były w sam raz.
Ciasteczka ani nie urosły, ani się nie rozeszły, więc spokojnie można było kłaść blisko siebie i upiec wszystko na jeden raz.
Są to ciasteczka z cyklu: samo zdrowie;)
Niesłodkie, więc raczej nie jako dodatek do kawy, bardziej jako smaczna przekąska lub drugie śniadanie. Bardzo dobre, polecam:)
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/03/ciasteczka-owsiane-z-bakaliami.html