Wykonanie
Nutelle zna chyba każdy. To lubiony przysmak dzieciaków, ale także dorosłych. Produkt uniwersalny: na kanapkę, do naleśników, czy gofrów. Oczywiście najlepiej smakuje, jak się ją wyjada łyżeczką prosto ze słoika. Niestety nutella, tak jak większość
słodyczy uchodzi za produkt zakazany w zdrowej diecie. Dlatego postanowiłam zrobić swoją, domową nutellę. Bez sztucznych dodatków, bez zbędnego dodatku ogromnych ilości
cukru, za to z dużą dawką pysznych
orzechów. W związku z tym zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i zabrałam do pracy. Przygotowanie słoiczka tych pyszności zabrało mi niecałe 15 minut. Warto było poświęcić ten kwadrans, smakuje wyśmienicie :)
2 szklanki
orzechów laskowychtabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżki gorzkiego
kakao4 łyżki
cukru pudru (można zastąpić
miodem)2 łyżki
oleju roślinnego1/3 szklanki
mleka kokosowegoCzekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli
wodnej. W tym czasie za pomocą blendera, zmiksuj
orzechy (tak aby bardzo drobne okruchy). Pod koniec miksowania dodaj rozpuszczoną
gorzką czekoladę,
kakao,
cukier puder,
olej i
mleko kokosowe. Miksuj jeszcze przez chwilę. Gotową nutellę przełóż do słoika. Podawaj z naleśnikami, goframi lub
pieczywem.PS. Gdy nutella będzie za mało słodka, można dodać więcej
cukru lub
miodu.Smacznego :)