Wykonanie
Słodycz zamknięta w słoiku...Kto jej się oprze? Gęsta,
czekoladowo-orzechowa nutella, którą w prosty sposób można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości oraz...silna wola, aby nie zjeść całej, nim zdąży wystygnąć ;) Czy przypomina tą sklepową? Odrobinką, choć jak dla mnie jest o niebo lepsza :)
Składniki:100 g
gorzkiej czekolady (min.60%
kakao)250 ml
mleka skondensowanego słodzonego120 g
orzechów laskowych1 łyżeczka gorzkiego
kakao1 łyżka
miodu (użyłam wielokwiatowego)
Orzechy wysypać na blaszkę i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, aż skórki zrobią się ciemnobrązowe. Gorące
orzechy przesypać na ścierkę zawiązać w sakiewkę i pocierać do czasu, aż z
orzechów zejdą skórki.
Orzechy przełożyć do blendera i miksować, aż masa będzie miała rzadką konsystencję z widocznie oddzielającym się tłuszczem.
Mleko skondensowane i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać
kakao i
miód. Podgrzać prawie do wrzenia. Miskę zestawić z garnka i dodać masę
orzechową. Dokładnie wymieszać. Gotową nutellę przelać do czystego słoika i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego!