ßßß
Sposób przygotowania:Łuskamy orzechy laskowe po czym układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 °C i pieczemy orzechy ok. 10-15 minut. Skórka orzechów powinna mocno zbrązowieć a w domu powinien unosić się orzechowy zapach. Ciepłe orzechy musimy pozbawić skórki i z tym właśnie będzie najwięcej zabawy, lecz warto zrobić to jak najdokładniej aby domowa nutella nie nabrała goryczy. Sposobów na pozbawienie orzechów skórki jest kilka: orzechy możemy zapakować w papierową torebkę i rolować, zawinąć w szmatkę i pocierać intensywnie jeden o drugiego lub co łatwiejsze przypadki możemy łuskać ręcznie. Gotowe orzechy wrzucamy do blendera i powoli zaczynamy proces mielenia, jeśli ciężko nam idzie możemy stopniowo dolewać mleko. Pod koniec blendowania, gdy orzechy przypominają coraz bardziej jednolitą masę dodajemy kakao i miód. Celowo nie podałam Wam konkretnych proporcji miodu i kakao, gdyż tu wszystko uzależnione jest od Waszych kubków smakowych. Jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami zwiększcie porcje miodu a zmniejszcie ilość kakao. Jeśli domowa nutella może być mniej słodka zwiększcie tak jak ja ilość kakao. Dzięki mniej słodkiej wersji nutelli moje tosty mogę wzbogacić również o porcję owoców.
Po zakończeniu blendowania i ustaleniu końcowego smaku domowa nutella wymaga schłodzenia a później pozostaje nam już tylko rozkoszowanie się domowymi słodkościami. Koszt przygotowania domowej wersji nutelli jest zdecydowanie tańszy od oryginalnej wersji a już na pewno o niebo zdrowszy!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...