Wykonanie
Kto z nas nie kocha małych słodkich
czekoladowych pralinek,
mówi się to już ostatnia a ręka sięga po następną. Moim ulubiona pralinką jest ferrero- rocher taki mój malutki słodki grzeszek. Kto nie marzy o swojej idealnej bombonierce a zrobionej własnymi rękoma mniammmmm..... Jest to świetny pomysł na prezent i dany od
serca.Dziś królową posta jest cudowna słodka pralina "ala ferrero- rocher "
SKŁADNIKI: ( porcja na ok. 35 pralinek)-
orzechy laskowe 100gram-
mleko w proszku - 2 łyżki-
cukier puder - 11 łyżek-
masło - 150 gram- olejek wanilinowy kilka kropel-
olej- 10ml-
kakao ciemne 6 łyżek-
wafle orzechowe 100 gram-
czekolada gorzka lub
mleczna(wedle upodobania) 2 tabliczki
SPOSÓB WYKONANIA:-
orzechy laskowe wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 5 minut po czym wykładamy je na ściereczkę(ręcznik bawełniany kuchenny) i masujemy, tym sposobem bardzo ładnie odejdzie nam skórka od
orzecha- wybieramy z nich ok 30- 40
orzechów i wrzucamy do blendera do tych
orzechów dodajemy 2 łyżki
mleka w proszku, 3 łyżki
cukru pudru, kilka kropli
olejku waniliowego, odrobinę
oleju, 50 gram
masła i dalej mieszamy w blenderze- do tej masy dodajemy 3 łyżki
cukru pudru 6 łyżek
kakao i znowu mieszamy w
między czasie dodajemy kolejne 100 gram
masła i 5 łyżek
cukru pudru- do tej masy dodajemy pokruszone drobno
wafelki mieszamy formujemy kulki i schładzamy ok 1h w lodówce
- po upływie tego czasu kulki moczymy w rozpuszczonej
czekoladzie i otaczamy rozdrobionymi
orzechami ponownie schładzamy- praliny trzymamy w chłodnym miejscu lub w lodówce
- jest też to cudowny prezent na święta także serdecznie polecam