Wykonanie
Czy znacie kogoś, kto nie lubi nutelli ? Smakuje dobrze w każdej wersji, a zwłaszcza tej najprostszej - prosto ze słoika, wyjadana łyżką ;)Dziś zrobiłyśmy naszą własną nutellę, musicie spróbować.Składniki- puszka
mleka zagęszczonego, słodzonego- 3 tabliczki
czekolady gorzkiej- 2 łyżki
miodu ( polecamy akacjowy )- 100g
orzechów laskowych- 2 łyżki
kakaoSposób przygotowaniaW pierwszej kolejność należy w piekarniku uprażyć
orzechy, w temp. 200 stopni. Kiedy je wyjmiemy, staramy się oczyścić je z łuski ( może nadawać gorzki smak, dlatego warto się jej pozbyć ). Następnia w garnuszku rozpuszczamy
mleko,
czekoladę,
kakao,
cukier,
miód.Uprażone
orzechy blendujemy na gładką masę, a następnie dolewamy naszą płynną masę do
orzechów. Wszystko razem blendujemy. Przelewamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki żeby stężało.Proponujemy przechowywać ją w lodówce.Smacznego !
E.O.