Wykonanie
W połowie
musli, w połowie granola. Pierwszy raz robiłam ją w ten sposób, ale muszę przyznać, że bardzo mi taka wersja smakuje. Przepis pochodzi z książki "What
Katie Ate". Przygotowałam z połowy porcji z książki, a i tak jest jej bardzo dużo. Chociaż prawda jest taka, że znika też w tempie ekspresowym. Razem ze mną tę granolę, czy też
musli zrobiła też Edytka .
Składniki:250 g
płatków owsianych40 g
zarodków pszennych30 g wiórów
kokosowych100 g pestek dyni80 g
migdałów70 g
orzechów laskowych1,5 łyżki
oleju1,5 łyżki
miodu1,5 łyżki
syropu klonowego (dałam z agawy)140 g
rodzynków35 g posiekanych
suszonych daktyli lub figSkładniki:
Miód,
syrop klonowy i
olej przełożyć do rondelka i podgrzewać przez około 5 minut.
Płatki owsiane, zarodki, wiórki,
pestki dyni,
migdały i
orzechy wymieszać w misce. Odłożyć połowę mieszanki. Do połowy wlać podgrzany
miód z
olejem i wymieszać. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 C (termoobieg). Piec przez godzinę mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i wymieszać z odłożonymi składnikami. Dodać
rodzynki i
daktyle. Przełożyć do szczelnego pojemnika.