Wykonanie
W tym roku na moim świątecznym
stole gościły
wiśnie jako dodatek do potraw i ciast.
Ser i
wiśnie to doskonałe połączenie ale ja chyba przekonałam się o tym dopiero teraz. Najczęściej do sernika dodawałam
brzoskwinie bo to takie oczywiste. Jeśli dobrze osłodzimy
ser lekko kwaśne
wiśnie fajnie przełamują smak.

Składniki na ciasto:100 g
margarynyszklanka
mąki2 łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtkaZimną
margarynę posiekać, dodać
cukier,
mąkę z proszkiem, zrobić kruszonkę. Wbić
żółtka i szybko wyrobić ciasto.Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować i przełożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 min. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.Składniki na masę
serową:800 g
sera, trzykrotnie zmielonego1/2-3/4 szklanki
cukru pudru250 g
serka mascarpone5
jajek3 łyżki ekstraktu z
wanilii500 g
wiśni (użyłam mrożonych)2 łyżki
mleka w proszkuDo miski z
serem włożyć
cukier,
żółtka,
serek mascarpone i ekstrakt
waniliowy,
mleko w proszku. Ubijać krótko mikserem. Gdy masa jest gładka wyłożyć na podpieczony spód. Na
serze ułożyć
wiśnie, najlepiej jeśli nie są całkiem rozmrożone, następnie wyłożyć pianę z
białek. Na koniec zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto. Wstawić sernik do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 1 h 20 min. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)