ßßß
Składniki na ciasto:100 g margarynyszklanka mąki2 łyżki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtkaZimną margarynę posiekać, dodać cukier, mąkę z proszkiem, zrobić kruszonkę. Wbić żółtka i szybko wyrobić ciasto.Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować i przełożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 min. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.Składniki na masę serową:800 g sera, trzykrotnie zmielonego1/2-3/4 szklanki cukru pudru250 g serka mascarpone5 jajek3 łyżki ekstraktu z wanilii500 g wiśni (użyłam mrożonych)2 łyżki mleka w proszkuDo miski z serem włożyć cukier, żółtka, serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, mleko w proszku. Ubijać krótko mikserem. Gdy masa jest gładka wyłożyć na podpieczony spód. Na serze ułożyć wiśnie, najlepiej jeśli nie są całkiem rozmrożone, następnie wyłożyć pianę z białek. Na koniec zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto. Wstawić sernik do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 1 h 20 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego:)