Wykonanie
Rozsmakowałam się ostatnio w
mące orkiszowej. Ciasta kruche z dodatkiem tej
mąki są nie tylko zdrowsze ale też bardzo smaczne. Lekko
orzechowy smak doskonale komponuje się z różnymi
owocami, ja tym razem użyłam świeżej
żurawiny. Chociaż tak naprawdę nie była świeża ponieważ chcąc uniknąć gorzkiego posmaku, zamroziłam ją na 24 godziny. Polecam też inne
owoce w duecie z
mąką orkiszową np.
jabłka,
brzoskwinie lub inne
śliwki. A ja następnym razem mam ochotę wypróbować
gruszki.

Składniki:200 g
masła25 dag
mąki orkiszowej2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru30 dag świeżej
żurawiny3 łyżki
kakaocukier puder do posypaniaZimne
masło pokroić, połączyć z
mąką z proszkiem, dodać
cukier,
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Pierwszą część wyłożyć na przygotowaną blachę o wym. 24/34 cm. Posypać ją
kakao, wyłożyć
żurawinę i przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 st. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)