Wykonanie
Kolejne
bananowe ciasto po jakie sięgnęłam okazało się czymś cudownym.
Banany z
czekoladą łączą się wspaniale a do tego jeszcze
orzechy i
mąka orkiszowa. Zapach jaki unosił się w domu podczas pieczenia tego ciasta zwiastował wspaniałe doznania i tak też było. Ciasto zniknęło w ciągu jednego popołudnia więc jest to chyba najlepsza rekomendacja. I ma tylko jedną wadę - jest zdecydowanie za małe:)
ŹródłoSkładniki suche :1 pełna szklanka
mąki orkiszowej2 łyżki mielonych
orzechów1 szczypta
soli2/3 łyżeczki
sody2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 szklanki
cukru50 g startej,
gorzkiej czekolady1/3 szklanki posiekanych
orzechówSkładniki m
okre:1
jajko1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju2 mocno dojrzałe
bananyW misce połączyć wszystkie składniki suche.
Banany pokroić i razem z
mlekiem,
olejem i
jajkiem zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem.
Banany połączyć z mokrymi składnikami. Składniki mokre przelać do suchych i mieszać łyżką do chwili połączenia się. Ciasto przelać do natłuszczonej foremki (keksówki) i ewentualnie posypać
orzechami. Piec w 180 stopniach ok 45 minut.Smacznego :)