Wykonanie
... z
orzechami włoskimi i
gorzką czekoladą. Babeczki te towarzyszyły nam podczas podróży do Polski. Wstyd się przyznać, ale zjadłam większość, a to dlatego, że bardzo je lubię. Robiłam je drugi raz, za pierwszym razem dałam mniej
czekolady i więcej
cukru - dzięki
czemu były bardziej słodkie. Tym razem zrezygnowałam z dużej ilości
cukru, zastępując go większą dawką
gorzkiej czekolady.
Składniki:- 1,5 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1/3 szklanki
oleju- 1
jajko- 2 mocno dojrzałe
banany- pół szklanki posiekanych
orzechów- pół tabliczki
gorzkiej czekolady (posiekana) można dać mniej albo zamienić na
mleczną- 1/3 szklanki
cukruWykonanie:Mieszamy ze
sobą suche składniki czyli:
mąkę, proszek,
sodę,
sól.
Białko ubijamy z
cukrem, dodajemy
żółtko,
olej i ubijamy jeszcze chwilę. Wrzucamy rozgniecionego
banana - mieszamy. Dodajemy suche składniki, na koniec posiekane
orzechy i
czekoladę. Całość mieszamy i napełniamy foremki do muffinek do 1/3 wysokości.Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Ja niestety nie posiadam formy do pieczenia babeczek, więc upiekłam je w papierowych foremkach, ale jak widać - udały się i nie wypłynęły podczas pieczenia :)