Wykonanie
Zbliża się długi weekend, będzie pewnie okazja do spotkania z gośćmi zatem polecam przepis na pyszny obiad. Kotlet
schabowy pod wspaniałą pierzynką przypadnie do gustu każdemu i na pewno zachwyci orginalnością. Danie jest trochę kaloryczne ale naprawdę bardzo smaczne dlatego ja swoim gościom zapowiedziałam, aby na długi weekend porzucili dietę:) Porcja jest całkiem spora dlatego zmniejszyłam ją do naszych potrzeb.
ŹródłoSkładniki:1 kg
schabu bez kości3
jajka10 dag
ostrego żółtego serapół szklanki
bułki tartej2
cebule (20 dag)po pół szklanki
keczupu i
majonezupół łyżeczki łagodnej
przyprawy currysól,
pieprzMięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić.
Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami
wody. Kotlety obtaczać w
jajku oraz w
bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym
oleju.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu od smażenia kotletów, oprószyć
curry,
solą oraz
pieprzem i dusić 3 min.
Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą
cebulową i posypać
serem. Na wierzchu położyć po 1 łyżeczce
keczupu i
majonezu, następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż
ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni.Smacznego:).