ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z masą kawową

Ciasto czekoladowe z masą kawową

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecam bardzo dobre ciasto z przepyszną masą kawową. Masa zrobiona na bazie serka mascarpone z likierem kawowym. Biszkopt wyszedł mi trochę za jasny ale i tak było to bardzo udane ciasto.
Inspiracja
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, później żółtka. W misce wymieszać mąkę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Dodawać powoli produkty sypkie i olej. Wmieszać do białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę o średnicy 21 cm i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach). Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 lub 4 części.
Składniki na nasącz:
pół szklanki nalewki kawowej
pół szklanki wody
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać
Składniki na masę:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki likieru kawowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
4 łyżki cukru
Ubić serek z cukrem, powoli dodawać schłodzoną śmietankę oraz kawę. Ubijać do momentu aż masa będzie jednolita. Tak przygotowaną masą smarować nasączone biszkopty i składać w tort. Posmarować masą także boki i wierzch i posypać dowolna posypką. Ja posypałam krokantem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/04/Ciasto-czekoladowe-z-masa-kawowa.html