Wykonanie

Jeśli szykuje się jakieś święto lub przychodzą goście i na
stole ma się pojawić coś z kremowych ciast to zawsze jest to tiramisu. Przepis mojej mamy sprawdzony od wielu lat. Chyba każdy kto skosztował chociaż kawałeczek mógł 'odpłynąć'. Przygotowanie nie jest trudne, więc każdy da sobie radę.Składniki:
biszkopt:4
jajka4 łyżki
wody gotowanej ciepłej1 szklanka
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaponcz do
biszkopta:2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
spirytusunadzienie:450g
serka sernikowo-kanapkowego2
żółtka1
cukier waniliowywierzch:500ml
śmietanki kremówki3 łyżki
cukrukakao /
kawaPrzygotowanie:
biszkopt: W jednej misce i ubijamy
białka, a w drugiej
żółtka,
cukier i
wodę na puszystą masę. Stopniowo dokładamy
białka. Po ubiciu wsypujemy
mąkę, proszek i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach.poncz do
biszkopta :
Kawę parzymy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ze
spirytusem.nadzienie:wierzch:
Śmietanę ubijamy z
cukrem i odstawiamy do schłodzenia.
Serek,
cukier i
żółtka miksujemy ze sobą na jednolitą masę.Wystudzony
biszkopt kroimy na pół. Jedną część ciasta nasączamy ponczem, nakładamy masę
serową, przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również nasączamy. Na wierzch nakładamy ubitą
śmietanę i posypujemy dodatkowo
kawą lub
kakao. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a jeśli nie mamy tyle czasu to chociaż na 4-5 godzin.Smacznego :)

