ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Jeśli szykuje się jakieś święto lub przychodzą goście i na stole ma się pojawić coś z kremowych ciast to zawsze jest to tiramisu. Przepis mojej mamy sprawdzony od wielu lat. Chyba każdy kto skosztował chociaż kawałeczek mógł 'odpłynąć'. Przygotowanie nie jest trudne, więc każdy da sobie radę.
Składniki:
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki wody gotowanej ciepłej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz do biszkopta:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki spirytusu
nadzienie:
450g serka sernikowo-kanapkowego
2 żółtka
1 cukier waniliowy
wierzch:
500ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
kakao / kawa
Przygotowanie:
biszkopt: W jednej misce i ubijamy białka, a w drugiej żółtka, cukier i wodę na puszystą masę. Stopniowo dokładamy białka. Po ubiciu wsypujemy mąkę, proszek i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach.
poncz do biszkopta : Kawę parzymy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ze spirytusem.
nadzienie:
wierzch: Śmietanę ubijamy z cukrem i odstawiamy do schłodzenia.
Serek, cukier i żółtka miksujemy ze sobą na jednolitą masę.
Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Jedną część ciasta nasączamy ponczem, nakładamy masę serową, przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również nasączamy. Na wierzch nakładamy ubitą śmietanę i posypujemy dodatkowo kawą lub kakao. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a jeśli nie mamy tyle czasu to chociaż na 4-5 godzin.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/08/tiramisu.html