ßßß
Niezwykły w smaku tort przekładany kremem kakaowo-kawowym,złożony z ok. 10 cieniutkich biszkoptów pieczonych oddzielnie.Trochę pracochłonny, ale jego smak wynagradza każdy trud :)Tort tak szybko znikł, że nie doczekał się zdjęcia jak prezentował się w środku.Ale warto powziąć to wyzwanie, może właśnie teraz, na świętaaby zaskoczyć bliskich? :)Ciasto na biszkopty:10 jajek160 g cukru waniliowego10 łyżek mąki pszennej1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z wanilii (można pominąć)Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier. Trzepać białka aż cukier się całkowicie rozpuści. Miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Dno tortownicy o wym. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować cienką warstwą ciasta i piec 10 min. do zrumienienia. Upieczony biszkopt odwrócić papierem do góry, wtedy lepiej się będzie zdejmował jak trochę zaparuje od biszkoptu.Pieczenie biszkoptów powtarzać do wykończenia ciasta. Powinno powstać 8-10 szt.Masa kakaowo-kawowa:400 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej8 żółtek280 g cukru pudru5 łyżek spirytusu3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej50 g kakao (lub więcej wg smaku)1 łyżka ekstraktu z waniliiKawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, ostudzić. Dodać spirytus i ekstrakt z wanilii.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, do białości, na puszystą i gęstą masę w kąpieli wodnej. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Ciągle miksując dodawać na zmianę po łyżce kawy i masła, aż do wyczerpania.Karmel:180 g cukrusok z połowy cytrynyłyżka masłaW rondlu rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Smażyć karmel aż osiągnie złoty kolor. Jeden krążek biszkoptu posmarować karmelem i od razu pokroić ostrym nożem posmarowanym oliwą na 12 trójkątów.Na paterze układać blaty biszkoptu i przekładać cienką warstwą kremu. Górę i boki tortu posmarować kremem. Na wierzchu ciasta szprycą do dekoracji tortów zrobić 12 stożków, na każdym z nich oprzeć po jednym trójkącie z karmelem. Dodatkowo boki tortu można udekorować wg upodobań.Gotowy tort chłodzić kilka godzin w lodówce.Smacznego!