Wykonanie

Niezwykły w smaku tort przekładany kremem
kakaowo-
kawowym,złożony z ok. 10 cieniutkich
biszkoptów pieczonych oddzielnie.Trochę pracochłonny, ale jego smak wynagradza każdy trud :)Tort tak szybko znikł, że nie doczekał się zdjęcia jak prezentował się w środku.Ale warto powziąć to wyzwanie, może właśnie teraz, na świętaaby zaskoczyć bliskich? :)Ciasto na
biszkopty:10
jajek160 g
cukru waniliowego10 łyżek
mąki pszennej1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z
wanilii (można pominąć)
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać
cukier. Trzepać
białka aż
cukier się całkowicie rozpuści. Miksując dodawać po jednym
żółtku. Dodać przesiane
mąki i delikatnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Dno tortownicy o wym. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować cienką warstwą ciasta i piec 10 min. do zrumienienia. Upieczony
biszkopt odwrócić papierem do góry, wtedy lepiej się będzie zdejmował jak trochę zaparuje od
biszkoptu.Pieczenie
biszkoptów powtarzać do wykończenia ciasta. Powinno powstać 8-10 szt.Masa
kakaowo-kawowa:400 g miękkiego
masła, w temperaturze pokojowej8
żółtek280 g
cukru pudru5 łyżek
spirytusu3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej50 g
kakao (lub więcej wg smaku)1 łyżka ekstraktu z
waniliiKawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, ostudzić. Dodać
spirytus i ekstrakt z
wanilii.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem, do białości, na puszystą i gęstą masę w kąpieli
wodnej. Zdjąć z kąpieli
wodnej i miksować do ostudzenia. Ciągle miksując dodawać na zmianę po łyżce
kawy i
masła, aż do wyczerpania.Karmel:180 g
cukrusok z połowy
cytrynyłyżka
masłaW rondlu rozpuścić
masło, dodać
sok z cytryny i
cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Smażyć karmel aż osiągnie złoty kolor. Jeden krążek
biszkoptu posmarować karmelem i od razu pokroić
ostrym nożem posmarowanym
oliwą na 12 trójkątów.Na paterze układać blaty
biszkoptu i przekładać cienką warstwą kremu. Górę i boki
tortu posmarować kremem. Na wierzchu ciasta szprycą do dekoracji
tortów zrobić 12 stożków, na każdym z nich oprzeć po jednym trójkącie z karmelem. Dodatkowo boki
tortu można udekorować wg upodobań.Gotowy tort chłodzić kilka godzin w lodówce.Smacznego!