ßßß Cookit - przepis na Gulasz cygański

Gulasz cygański

nazwa

Wykonanie

Czasami trzeba jednak zjeść konkretny obiad, bo francuskie kąski mogą trafić się raz na jakiś czas ale przecież nie codzień. Gulasz najbardziej lubię z kaszą gryczaną lub makaronem. Ponieważ kaszy nie serwuję zbyt często a o jej wartości dla zdrowia człowieka powszechnie wiadomo, tym razem wybrałam właśnie ją.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 3/2011 +moje zmiany
Składniki:
50 dag pręgi wołowej
25 dag wieprzowiny bez kości
3 cebule
2 ząbki czosnku
10 dag słoniny
łyżka octu winnego
po łyżce utłuczonego kminku, słodkiej papryki i majeranku
sól
świeżo mielony pieprz
Mięso oczyścić, pokroić w sporą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w małą kostkę i stopić na patelni, dodać cebulę oraz czosnek, lekko zrumienić, skropić octem i chwilę smażyć, aby ocet odparował. Włożyć wołowinę, obsmażyć ją, podlać 1/2 szklanki wody i dusić 10 minut. Gdy woda odparuje, wrzucić wieprzowinę i mieszając podsmażyć. Dodać kminek, sól, świeżo mielony pieprz, wymieszać. Wlać szklankę wody i dusić mięsa do miękkości około 1 godziny. Pod koniec duszenia dodać sproszkowaną paprykę i majeranek. Wytworzony sos rozcieńczyć 1/2 szklanki przegotowanej owdy. Gulasz wymieszać i podgrzewać 3 minuty na małym ogniu.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/03/Gulasz-cyganski.html