Wykonanie
Ślinka toczyła mi się na samą myśl o tym cieście a kiedy je zrobiłam zniknęło bardzo szybko. Kruchy, delikatny spód łączy się perfekcyjnie z
jagodowym musem i
bitą śmietaną a kropką nad i jest
tarta czekolada. Mus można przygotować z dowolnych
owoców, ja wybrałam
jagody bo mam zamrożony całkiem spory zapas.

Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny, zimnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekSkładniki na mus
jagodowy:50 dag
jagód3 łyżki
wody4 łyżki
cukru2 łyżki
żelatynySkładniki na
bitą śmietanę:350 ml
śmietanki 30%4 łyżki
cukru pudru1 starta
czekoladaMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Standardową, prostokątną blachę wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia . Wyłożyć ciasto do formy i piec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 35 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Owoce włożyć do garnka, podlać
wodą, dodać
cukier i gotować około 10 minut.
Owoce powinny być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane. Zestawić z ognia i do jeszcze gorącego musu dodać
żelatynę. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia.Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Na kruche ciasto wyłożyć mus, następnie
bitą śmietanę. Całość wyrównać a wierzch posypać tartą
czekoladą. Przed podaniem dokładnie schłodzić.Smacznego:)