Wykonanie
Jakiś czas temu
Magda pokazała świetny przepis na
makaron.
Sos pomidorowy,
boczek,
ser,
zioła, to wszystko zamknięte w jednym daniu. Polecam wszystkim wielbicielom włoskich smaków. Dodatkowym plusem jest oczywiście krótki czas przygotowania.

Składniki400-500 g
pomidorów (mogą być też z puszki)200-250 g
boczku surowego lub podwędzanego
ser pecorino lub
parmezan1 mała
papryczka chili1 niepełny kieliszek
białego winasól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smaku1 łyżka
smalcu (można zastąpić
oliwą extra vergine)½
cebuli1 ząbek
czosnkumakaron spaghetti albo bucatini, czyli spaghetti z dziurą w środku
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ważne żeby był al dente, w tym czasie przygotować sos.Na
smalcu lub
oliwie podsmażyć pokrojony w kostkę lub cienkie paski
boczek i papryczkę, gdy
boczek się podrumieni, ale nie za bardzo, dodać
wino i smażyć dalej, aż
wino odparuje.Następnie dodać pokrojone
pomidory, jeśli używacie świeżych wcześniej należy obrać ze skórki,
sól i świeżo zmielony
pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut i sos gotowy.Sosem polać
makaron i podawać posypane pecorino lub
parmezanem.Smacznego:)