Wykonanie
Sposobów na
kurczaka wypróbowałam już chyba tysiące a wciąż mam wiele nowych, ciekawych przepisów, które mnie bardzo nurtują. Dzisiaj proponuję dość znaną i popularną wersję
kurczaka al'a KFC. Niezwykle chrupiąca panierka sprawia, że
mięso przjemnie smakuje. U mnie, ten
kurczak wystąpił w towarzystwie coleslaw . Przepis znaleziony tutaj .

Składniki:6 pałek z
kurczakaSkładniki na marynatę:szklanka
maślanki4 łyżki
olejuząbek
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
papryki słodkiej3/4 łyżeczki
soli1 łyżka
sosu sojowegoSkładniki na panierkę:1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka1/2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1/3 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego
sól do smakuszklanka
bułki tartejszklanka
płatków kukurydzianychMięso umyć i osuszyć.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać
maślankę,
olej,
czosnek,
pieprz,
paprykę,
sól i
syrop klonowy. Do marynaty włożyć kawałki
kurczaka tak, aby cały był nią przykryty.Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
jajka,
mleko i taką ilość
wody, by uzyskać ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Dodać
paprykę w proszku,
pieprz kajeński i
sól. Odstawić ciasto na 30 minut.
Płatki kukurydziane włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Zmieszać je z
bułką tartą.Rozgrzać
olej do głębokiego smażenia.
Kurczaka wyjąć z marynaty, osączyć, zanurzyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w
bułce tartej z
płatkami. Przełożyć do rozgrzanego
oleju i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Smacznego:)