Wykonanie
Oto jedno z moich ulubionych ciast. Kruche ciasto, masa
tofii,
bita śmietana i prażony
słonecznik. Czy może być coś lepszego? Całość tak wspaniale się komponuje, że z chęcią sięgamy po kolejny kawałek. Przepis dostałam od koleżanki, która zagwarantowała mi, że będzie to jedno z moich ulubionych ciast i tak się stało. Robiłam też w wersji z
sezamem zamiast
słonecznika, i również smakuje doskonale. Ciasta tak bardzo nie słodzę, bo masa
tofii jest jak wiadomo dośc słodka.

Składniki na ciasto:1
margaryna1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cukru pudru (dałam jedną)1
cukier waniliowy5
żółtek3 szklanki
mąkiZ podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części i upiec rumiane placki.Składniki na masę:1/2 l
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatyny (pomijam)puszka
mleka skondensowanego
ziarna słonecznika lub
sezamuŚmietanę ubić z
cukrem, dodać rozpuszczoną
żelatynę. Ja nie dodaję
żelatyny a zamiast niego czasami
daję śmietan-fix, a kiedy wiem, że ciasto zaraz zniknie,
daję czystą
śmietanę. Na pierwszym kruchym placku wyłożyć masę
tofii z ugotowanego
mleka skondensowanego, przykryć drugim plackiem. Wyłożyć
bitą śmietanę, posypać obficie prażonym
słonecznikiem lub
sezamem. Ziarna nie mogą być ciepłe bo
śmietana spłynie.Smacznego:)