Wykonanie
Śledzie są moim ulubionym wigilijnym daniem spośród tych tradycyjnych. Chociaż w
śmietanie nadają się na stół raczej drugiego dnia to ja takie
śledzie mogę jeść cały rok, może z wyjątkiem upalnego lata. W przepisie podane były płaty solone, ja jednak użyłam płatów z zalewy
octowo - korzennej. Uwielbiam je a w towarzystwie
śmietany świetnie się te smaki "przegryzły".

Składniki:40 dag solonych
filetów śledziowych0,5 l
mlekaliść laurowycebulajabłkopół
seleraszklanka gęstej
śmietany3 łyżki
majonezucytrynasól,
pieprzFilety zalać
mlekiem z
liściem laurowym, odstawić na dobę do lodówki, odcedzić.
Cebulę i
jabłko obrać i posiekać,
selera obrać, opłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić
sokiem z cytryny.
Majonez wymieszać ze
śmietaną, przyprawić, połączyć z
selerem,
cebulą i
jabłkiem, posmarować
śledzie, ułożyć na talerzu i dowolnie udekorować.Smacznego:)