ßßß Cookit - przepis na Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Śledzie są moim ulubionym wigilijnym daniem spośród tych tradycyjnych. Chociaż w śmietanie nadają się na stół raczej drugiego dnia to ja takie śledzie mogę jeść cały rok, może z wyjątkiem upalnego lata. W przepisie podane były płaty solone, ja jednak użyłam płatów z zalewy octowo - korzennej. Uwielbiam je a w towarzystwie śmietany świetnie się te smaki "przegryzły".
Składniki:
40 dag solonych filetów śledziowych
0,5 l mleka
liść laurowy
cebula
jabłko
pół selera
szklanka gęstej śmietany
3 łyżki majonezu
cytryna
sól, pieprz
Filety zalać mlekiem z liściem laurowym, odstawić na dobę do lodówki, odcedzić. Cebulę i jabłko obrać i posiekać, selera obrać, opłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić, połączyć z selerem, cebulą i jabłkiem, posmarować śledzie, ułożyć na talerzu i dowolnie udekorować.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/12/Sledzie-w-smietanie.html