Wykonanie
W tym tygodniu gospodynią 86 edycji Weekendowej Piekarni jest Zayton, która na swoim blogu
Cynamon i
oliwki zaproponowała dwa wspaniałe przepisy. Ja zdecydowałam się na ten drugi czyli na
drożdżowe precle z
makiem.
Chleb też chętnie bym upiekła ale narazie nie bardzo mam czas i tak cieszę się, że udało mi się zrobić precle. Zachęcam wszystkich do ich upieczenia bo są bardzo smaczne, mięciutkie i maślane.
Składniki:ok. 200 g
mąki24 g
drożdży50 -55 g
cukru100 ml
śmietany 12%1
jajko i 1
żółtko7 g miękkiego
masładodatkowo: 1
żółtko + łyżka
mleka i
mak do posypania
Mąkę przesiać, dodać
masło,
śmietanę,
jajko i
żółtko.
Drożdże utrzeć z łyżką
cukru na płynną masę, dodać do całości wraz z resztą
cukru. Wyrobić elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość
mąką), zrolować; uformować ósemki, ułożyć je na blaszce i przykryć do lekkiego wyrośnięcia. Posmarować wierzch
żółtkiem roztrzepanym z łyżką
mleka, posypać
makiem i piec do zrumienienia w 180 stopniach.Smacznego:)