ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe precle z makiem

Drożdżowe precle z makiem

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu gospodynią 86 edycji Weekendowej Piekarni jest Zayton, która na swoim blogu Cynamon i oliwki zaproponowała dwa wspaniałe przepisy. Ja zdecydowałam się na ten drugi czyli na drożdżowe precle z makiem. Chleb też chętnie bym upiekła ale narazie nie bardzo mam czas i tak cieszę się, że udało mi się zrobić precle. Zachęcam wszystkich do ich upieczenia bo są bardzo smaczne, mięciutkie i maślane.
Składniki:
ok. 200 g mąki
24 g drożdży
50 -55 g cukru
100 ml śmietany 12%
1 jajko i 1 żółtko
7 g miękkiego masła
dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka i mak do posypania Mąkę przesiać, dodać masło, śmietanę, jajko i żółtko. Drożdże utrzeć z łyżką cukru na płynną masę, dodać do całości wraz z resztą cukru. Wyrobić elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zrolować; uformować ósemki, ułożyć je na blaszce i przykryć do lekkiego wyrośnięcia. Posmarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać makiem i piec do zrumienienia w 180 stopniach.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/09/Drozdzowe-precle-z-makiem.html