ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe precle z makiem - WP #86

Drożdżowe precle z makiem - WP #86

nazwa

Wykonanie

86 wydanie Weekendowej Piekarni a w nim gospodarzy Oliwka . Propozycje są dwie, ala ja niestety z braku czasu pokażę tylko jedną. Do tego jeszcze moje precelki nie wyglądają zupełnie jak precelki a raczej jak buły. No nic następnym razem będę wiedziała (przynajmniej mam taką nadzieję), że wałeczki muszą być dużo cieńsze. W każdym razie synio zjadł na kolację i bardzo mu smakowały. Część precelków zwijałam według przepisu, a część według tego schematu .
Składniki:
ok. 200 g mąki
24 g drożdży
50 -55 g cukru
100 ml śmietany 12%
1 jajko i 1 żółtko
7 g miękkiego masła
dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka i mak do posypania (dałam sezam)
Wykonanie:
Mąkę przesiej, dodaj masło, śmietanę, jajko i żółtko. Drożdże utrzyj z łyżką cukru na płynną masę, dodaj do całości wraz z resztą cukru. Wyrób elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zroluj; uformuj ósemki, ułóż je na blaszce i przykryj do lekkiego wyrośnięcia.
Posmaruj wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posyp makiem i piecz do zrumienienia w 180 stopniach.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/09/Drozdzowe-precle-z-makiem-WP-86.html