Wykonanie
86 wydanie Weekendowej Piekarni a w nim gospodarzy
Oliwka . Propozycje są dwie, ala ja niestety z braku czasu pokażę tylko jedną. Do tego jeszcze moje
precelki nie wyglądają zupełnie jak
precelki a raczej jak buły. No nic następnym razem
będę wiedziała (przynajmniej mam taką nadzieję), że wałeczki muszą być dużo cieńsze. W każdym razie
synio zjadł na kolację i bardzo mu smakowały. Część
precelków zwijałam według przepisu, a część według tego schematu .
Składniki:ok. 200 g
mąki24 g
drożdży50 -55 g
cukru100 ml
śmietany 12%1
jajko i 1
żółtko7 g miękkiego
masładodatkowo: 1
żółtko + łyżka
mleka i
mak do posypania (dałam
sezam)Wykonanie:
Mąkę przesiej, dodaj
masło,
śmietanę,
jajko i
żółtko.
Drożdże utrzyj z łyżką
cukru na płynną masę, dodaj do całości wraz z resztą
cukru. Wyrób elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość
mąką), zroluj; uformuj ósemki, ułóż je na blaszce i przykryj do lekkiego wyrośnięcia.Posmaruj wierzch
żółtkiem roztrzepanym z łyżką
mleka, posyp
makiem i piecz do zrumienienia w 180 stopniach./wydrukuj przepis/