Wykonanie
To ciasto powstało na bazie przepisu, który w swoim programie pokazywała Ewa Wachowicz. Musiałam je jednak trochę zmodyfikować bo znowu
biszkopt bardzo mi wyrósł. Przekroiłam go więc na pół i przełożyłam masą i
truskawkami. Masa z kwaśnej
śmietany wyszła bardzo dobra i świenie łączyła się z
owocami. Jest to chyba moja ostatnia propozycja na
truskawkowy sezon, bo już czekają
jagody:)

Składniki na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.Składniki na masę:1
śmietana 18% (400 g)6
żółtek1 kostka
masła1 1/2 szklanki
cukru pudrugalaretka owocowatruskawkiŚmietanę,
żółtka podgrzewać ubijając, az masa zgęstnieje. Wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem, dodać wystudzoną masę
śmietanowo -
żółtkową, zmiksować.Przekrojony
biszkopt nasączyć dowolnym nasączem ( u mnie
woda,
cukier,
sok z cytryny,
spirytus), posmarować masą, ułożyć
truskawki, przykryć druga połową
biszkoptu, znowu nasączyć, cienko posmarować masą, ułożyć
truskawki i zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki.Smacznego:)