ßßß
Klasyczny jabłecznik z cytrynową nutą i dużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia.*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:300 g mąki200 g masła100 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia4 żółtka2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę jabłkową:1,5 kg jabłek3 opakowania kisielu cytrynowego3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)dodatkowo:cukier puder do posypaniaJabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.ins piracja