ßßß
Cóż za aromat, cóż za smak- niestety ta słodka chwila zapomnienia bardzo szybko znika z talerza.Składniki:- 3 szklanki mąki krupczatki- 200 g masła- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 szklanka cukru pudru- 6 żółtek- 2 łyżki śmietany 18%Nadzienie:- 2 kg jabłek- 2-3 łyżki cukru (w zależności czy jabłka są bardziej lub mniej kwaśne)- 1 płaska łyżeczka kardamonuDodatkowo:- cukier puder do posypaniaJabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody, dodać cukier i prażyć, aż jabłka zmiękną. Na koniec dodać kardamon i dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i ostudzić.W misce wymieszać suche składniki, dodać zimne masło, posiekać nożem, następnie stopniowo dodawać żółtka i śmietanę. Dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić na 30 minut do lodówki.Po tym czasie z 2/3 ciasta odrywać małe kawałki, spłaszczać i wylepiać nimi dno i boki tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka z kardamonem, pozostałą część ciasta można rozwałkować, pociąć na paski i uformować efektowną kratkę.Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i piec przez około 40-45 minut.Wystudzić w formie. Przed podaniem posypać szarlotkę cukrem pudrem.