ßßß Cookit - przepis na Ciasto toffi z bezą i dżemem porzeczkowym

Ciasto toffi z bezą i dżemem porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym pokazać pyszne ciasto, które kiedyś już było na moim starym blogu ale jakoś nie zostało zauważone. A warto się nim zainteresować bo jest wspaniałe. Kruche ciasto z masą tofii przełamane kwaskowym dżemem porzeczkowym. Rewelacja. Nie było osoby, która nie byłaby nim zachwycona. Bardzo polecam.
Składniki:
3 szklanki mąki
margaryna
1 jajo
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 białka
1/2 szklanki cukru (można troszkę mniej)
puszka mleka skondensowanego
masło
dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe
płatki migdałów
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy placki. Z białek i cukru ubić pianę, wyłożyć na placki. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni. Mleko gotować 3 godziny, po wystudzeniu zmiksować z masłem.Ciasto składać w następującej kolejności: placek z bezą, cienka warstwa dżemu, cienka warstwa masy kajmakowej (trzy razy) Wierzch posypać dowolnie płatkami migdałów, orzechami lub wiórkami kokosowymi.( Wierzchniej wartstwy nie smarowałam dżemem, tylko samą masą)
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/06/Ciasto-toffi-z-beza-i-dzemem-porzeczkowym.html