Wykonanie
Dzisiaj chciałabym pokazać pyszne ciasto, które kiedyś już było na moim starym blogu ale jakoś nie zostało zauważone. A warto się nim zainteresować bo jest wspaniałe. Kruche ciasto z masą
tofii przełamane kwaskowym
dżemem porzeczkowym. Rewelacja. Nie było osoby, która nie byłaby nim zachwycona. Bardzo polecam.

Składniki:3 szklanki
mąkimargaryna1
jajo3
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
białka1/2 szklanki
cukru (można troszkę mniej)puszka
mleka skondensowanego
masłodżem porzeczkowy lub
powidła śliwkowepłatki migdałówZ podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy placki. Z
białek i
cukru ubić pianę, wyłożyć na placki. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Mleko gotować 3 godziny, po wystudzeniu zmiksować z
masłem.Ciasto składać w następującej kolejności: placek z
bezą, cienka warstwa
dżemu, cienka warstwa masy kajmakowej (trzy
razy) Wierzch posypać dowolnie
płatkami migdałów,
orzechami lub wiórkami kokosowymi.( Wierzchniej wartstwy nie smarowałam
dżemem, tylko samą masą)Smacznego:)